Často kladené otázky

Aká je životnosť batérie?
Elektrické kolobežky Voltaik používajú batérie s vyspelou technológiou Lithium-Iont (Li-Ion), ktoré nemajú žiadny pamäťový efekt. Životnosť batérie je min. 500 plných nabíjacích cyklov, jej kapacita sa ale postupne znižuje.

6 tipov pre správnu údržbu a dlhšiu životnosť Li-Ion batérie elektrickej kolobežky VOLTAIK

1. Batériu nikdy nenechávajte vybitú, po úplnom vybití ju obratom (po vychladnutí) dobite! Aj pri vypnutom displeji je batéria neustále vybíjaná komunikáciou s BMS elektronikou a riadiacou jednotkou v stand-by režime - pokiaľ je batéria úplne vybitá, môže sa aj pri kratšom uskladnení batérie dostať do kritického stavu podbitia!
2. V prípade, že kolobežku nebudete niekoľko mesiacov používať, nabite batériu na 100%. Navyše je vhodné každý mesiac kolobežku krátko zapnúť, nechať motor niekoľko minút bežať a opäť batériu dobiť do 100%.
3. Po pripojení nabíjačky nechajte batériu nabiť na plnú kapacitu - nabíjanie neprerušujte. Neprerušované nabitie do 100% kapacity je nutné aspoň každý tretí cyklus nabíjania.
4. Po dlhej jazde nechajte batériu 30 minút vychladnúť a až potom pripojte na nabíjačku. Obdobne postupujte aj po jazde v mraze.
5. Kolobežku neparkujte a neskladujte na priamom slnku alebo v mraze. Na dlhodobé uskladnenie je vhodná izbová teplota. Úplne nevhodné je skladovanie v mraze.
6. Batériu je dobré dobíjať už po vyčerpaní 30-70% celkovej kapacity batérie. Nie je vhodné ju nabíjať až po úplnom vybití.


Dodržiavaním týchto pravidiel môžete predĺžiť životnosť batérie aj o niekoľko rokov!

Potrebujem na jazdu na elektrickej kolobežke vodičský preukaz?
Rovnako ako pri jazde na bicykli nie je vodičský preukaz potrebný.

Smiem jazdiť s elektrickou kolobežkou na verejnej komunikácii?
Legislatíva tu ešte nie je úplne jednoznačná. Prax býva taká, že polícia obvykle považuje elektrickú kolobežku za bicykel - nesmie sa s ňou teda jazdiť na chodníku a deti do 18 rokov majú povinnú helmu. Mala by tiež spĺňať ďalšie podmienky dané zákonom č.341/2014Sb. - napr. parametre max. výkon motora 1000 W či max. konštrukčná rýchlosť 25 km/h všetky kolobežky VOLTAIK spĺňajú.

Môžem ísť aj na vypnuté elektrické kolobežke?
Núdzovo áno, napr. pri vybití batérie. Jazda je ale vzhľadom na odpor motora a vyššiemu nášľapu dosť namáhavá. Kolobežca to ale nijako neškodí.

Zvládne elektrická kolobežka aj jazdu do kopca?
Vždy záleží na kombinácii týchto faktorov: výkon a kvalita motora, hmotnosť jazdca, stav nabitia batérie, sklon kopca. Silnejší motor (napr. 400 W) bez problému do bežného kopca 90 kg jazdca vyvezie  Ak kolobežka do kopca výrazne spomalí, je možné jej pomôcť občasným odstrkovaním, ako na klasickej kolobežke. Tým sa výrazne sporí aj zaťaženie batérie.

Ako je to s dojazdom na jedno nabitie?
Pri každej elektrickej kolobežke je udávaný dojazd na jedno plné nabitie. Berte však tento parameter iba informatívne. Na celkovú prejdenú vzdialenosť majú zásadný vplyv podmienky ako: hmotnosť jazdca, kopcovitosť terénu, štýl a rýchlosť jazdy (plynulá a pomalšia je ekonomickejšia), protivietor, teplota (v zime kapacita batérie klesá až o 30%), opotrebenie batérie a pod.
Zásadný vplyv na dojazdovú vzdialenosť má celková kapacita batérie udávaná v ampérhodinách (Ah) a prevádzkovom napätí (V) – čím vyšší, tým dlhší dojazd. Záleží aj na kvalite batériových článkov.
Počas jazdy sledujte displej a pokiaľ pri väčšom zaťažení (jazda do kopca) klesne momentálny ukazovateľ stavu batérie na 1 článok, je to signál, že batéria je takmer vybitá.

Môžem pichnúť kolesá?
Defekt kolies býva najčastejším problémom, ktorý používateľa trápi. Na riešenie tohto problému výrobca myslel a všetky elektrické kolobežky VOLTAIK sú vybavené voštinovými pevnými pneu, ktoré nie je možné pichnúť. Prípadné črepy na ulici tak už jazdu do cieľa neohrozia :-)

Aká je dostupnosť a cena náhradných dielov? Ako je riešený servis?
Ku všetkým elektrickým kolobežkám VOLTAIK sú dostupné kompletné náhradné diely - od displeja až po batériu či brzdové doštičky. Ceny najbežnejších náhradných dielov sú uvedené v sekcii Náhradné diely a Príslušenstvo
Pre konzultáciu s problémom môžete využiť našu Technickú podporu alebo kontaktujte vášho predajcu. Ten posúdi, či je závadu oprávnená a kolobežku pošle do nášho centrálneho servisu.

Kde si môžem elektrickú kolobežku VOLTAIK prezrieť?
Mapu predajcov, kde Vám pomôžu s výberom a je možné si elektrokolobežku prezrieť, nájdete v sekcii Mapa prodajcov.